Search This Blog

2014-05-17

Nieuwsbrief 80 - "In Saint-Ghislain ontstaat stilaan een interessante luchtvaartcollectie"

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw 



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
www.hangarflying.be
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 80 - Mei 2014

 

Vrienden van de luchtvaart,


onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Aviationshop
Robert 'Bobby' Laumans (°Tervuren, 4 december 1920) is op 21 april 2014 overleden. Laumans deed ondermeer dienst in het 74 Sqn RAF en het 350 Sqn RAF, na de oorlog ging hij vliegen bij Sabena. Verschillende van onze teamleden hebben het voorrecht gehad om persoonlijk naar de verhalen van Bobby Laumans te mogen luisteren. Toen ons redactielid Kevin het themanummer schreef over het ongeval met de Boeing 707 OO-SJB in Berg, zat hij samen met collega Jean-Pierre en met Bobby Laumans in de 707-cockpitsectie van de luchtvaartafdeling van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Alsof hij die cockpit pas een dag eerder had verlaten, overliep hij met onze redactieleden allerhande procedures en citeerde hij uit zijn hoofd de referentiesnelheden. Later luisterden we geboeid naar zijn verhalen toen we drie 707-piloten samen brachten in de 707-simulator van Guy Van Herbruggen (Sabenapiloten terug in 707-simulator). Bedankt Bobby Laumans!
-Guy Van Herbruggen heeft thuis inderdaad een schitterende B707-simulator staan. Samen met Eric Verlie, Peter Kirschen en Charles Kennedy wil hij 10.000 dollar inzamelen om eind juni een ex-Flying Tigers DC-8-63 vluchtsimulator van Galveston (Texas, USA) naar het vliegveld van Saint-Ghislain te transporteren. De simulator zal daar geïnstalleerd worden bij de Sabena DC-10 cockpit van de OO-SLA en bij een 737-400 CPT cockpit proceduretrainer. In Saint-Ghislain ontstaat stilaan een interessante luchtvaartcollectie die aan het einde van deze zomer al (op afspraak) aan het publiek kan getoond worden. Uw financiële bijdrage voor dit project is welkom via GoFundMe. Lezers die minstens 50 euro storten krijgen een gratis boek over de DC-8 in gebruik bij Flying Tigers. Meer genereuze lezers krijgen een cockpitinstrument van een DC-8 of naamsvermelding op de simulator. Elke donatie is welkom. Spread the word! Meer info.
- Op 30 april 2014 werd het Duitse familiebedrijf Intro Aviation 100% eigenaar van CityJet Group, waartoe ook VLM Airlines behoort. Hans Rudolf Wöhrl, stichter en voorzitter van Intro Group, verklaarde: "Wij zijn van plan om VLM Airlines af te splitsen van CityJet. Ten gevolge daarvan wordt VLM Airlines opnieuw een onafhankelijke Belgische dochteronderneming van onze holding. Naar de toekomst toe zal VLM Airlines een belangrijke aanbieder worden van ACMI-diensten (Aircraft, Crew, Maintenance & Insurance, d.w.z. wet lease-aanbieder) en chartervluchten, met CityJet als één van zijn belangrijkste klanten." Volgens Arthur White, CEO van het winstgevende VLM Airlines en ex-B757 piloot bij EAT-DHL, werd VLM Airlines altijd vereenzelvigd met een Vlaamse regionale luchtvaartmaatschappij met als thuisbasis Luchthaven Antwerpen: "Daarom vinden wij het ook enorm belangrijk om op korte termijn opnieuw stevige banden te smeden met de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en Luchthaven Antwerpen, Voka en de nieuwe luchthavenuitbater Egis." VLM Airlines is eigenaar van 12 Fokker 50-toestellen en telt 280 medewerkers. Zes van hun F-50's zullen voor CityJet vliegen, de zes andere in VLM-kleuren. De thuisbasis van VLM blijft Antwerpen. Er zijn geen regelmatige lijnvluchten gepland onder de VLM-naam.
-Op 25 mei 2014 gaat in het Nederlandse Volkel (Uden) de 26ste editie door van de Volkel in de Wolken Hamilton Airshow. Al die jaren wordt de succesvolle airshow georganiseerd door een lokale dorpsvereniging, niet op de plaatselijke vliegbasis van de Nederlandse Luchtmacht maar in de velden nabij het dorp. Natuurlijk zorgt de basiscommandant van Volkel voor de nodige logistieke ondersteuning en voor deelname van de Luchtmacht. Aan de vliegshow – de grootste private vliegshow van Nederland – doen ook dit jaar ruim 30 verschillende vliegtuigen mee. Een van de publiekstrekkers is Red Bull en Hamilton acropiloot Nicolas Ivanoff, een toppiloot die in België woont en wiens Extra in Saint-Hubert gestald staat. Nieuw dit jaar zijn tribunes en een meet&greet met piloten. Voor informatie en reservaties zie www.volkelindewolken.nl. Peter zorgt in onze juni-editie voor een impressie, lees er ondertussen zijn bijdrage van 2013 nog eens op na. Volkel is zeer gemakkelijk bereikbaar, amper een zestigtal kilometer van de Belgisch-Nederlandse grens.
-Abelag bestaat vijftig jaar en daar willen we natuurlijk de nodige aandacht aan besteden. In drie updates (mei, juni en juli) volgen artikels over verleden en heden van de jarige. Er komt ook een extra impressie en in augustus zullen deze artikels met extra beeldmateriaal door onze lezers te downloaden zijn als een pdf-bestand. Voor deze artikels heeft Hangar Flying het genoegen om beroep te kunnen doen op redactielid Guy Viselé. Al in 1974 startte hij enkele maanden bij Abelag, om een jaar later commercieel directeur te worden bij de Belgische chartermaatschappij Young Cargo. In 1977 keerde hij terug naar Abelag om er in 1992 aangesteld te worden als directeur-generaal exploitatie (Executive Vice-President.) Guy verliet Abelag in 1996.
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

Artikel


Alpenvliegen met
de Stemme

Terwijl Peter zijn vrouw en kinderen naar de skipiste had gestuurd, ging hij leuk met een Stemme S10 zweefvliegen boven de Franse Alpen.

CURSIEFJE


Klaar voor een namiddagje vliegveldhoppen

Onze gastauteur Guido Bouckaert neemt ons in zijn cursiefje mee van Wevelgem naar Maypole Farm Airfield in Engeland, een heerlijk stukje Kent. 

Article


Le fantôme
de Brustem hante encore Saint-Trond

Volgens Jean-Pierre is de tentoonstelling 'Grenzeloos' in het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem beslist het bezoeken waard.

ARTIKEL


Met Vueling naar
Palma de Majorca

De Spaanse lagekosten-luchtvaartmaatschappij Vueling Airlines (VY) heeft zijn vluchtenaanbod vanop Brussels Airport sterk uitgebreid. Giovanni vloog voor Hangar Flying met Vueling naar Palma de Majorca (PMI).

BOEK


Léon de Brouckère, Belgisch luchtvaartpionier

Jan Lantmeeters schreef een lijvig boek over luchtvaartpionier Léon de Brouckère. Frans kon
het doornemen en kan u dit resultaat van meer dan tien jaar research zeker aanbevelen. Zie ook onze database

ARTICLE


Haut les couleurs!

Jean-Pierre ging in Kleine-Brogel luisteren naar de persvoorstelling van de Belgian Air Force Days (13 en 14 september) en hoorde wat onze Belgische display teams in 2014 nog in petto hebben.

ARTIKEL


Belgian Virtual Tigers, geen spel maar simulatie

Tom was te gast bij de Belgian Virtual Tigers, een leuke groep van flightsim-enthousiastelingen die zo realistisch en tactisch mogelijk het 31ste Tiger Squadron simuleren.

ARTICLE


Abelag Aviation célèbre ses 50 ans (1/3)

In zijn eerste artikel over de geschiedenis van Abelag heeft Guy het ondermeer over bezieler en stichter André Ganshof van der Meersch, over de eerste aankopen en verkopen van vliegtuigen en  over de bouw van een eigen terminal voor de zakenluchtvaart. 

DATABASE


V1-windwijzer

Op de Vrijdagmarkt in Antwerpen herinnert een windwijzer aan een V2-inslag.
Copyright © 2014 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.

Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Meidoornlaan 44
Grimbergen 1851
Belgium


Email Marketing Powered by MailChimp