Search This Blog

2023-12-01

[Hangar Flying vzw] UPDATE 194 ✈ Première participation belge au Red Flag | 8 000 heures de vol FA-95 | Patrimoine aéronautique

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw 


Téléchargez les images ou affichez cet e-mail dans un navigateur

UPDATE 194  -   11-2023


Amis de l'aviation,

Malgré le dévouement de l'équipe rédactionnelle actuelle, la disponibilité pour contribuer à cette mise à jour mensuelle a été considérablement diminuée. Il y a plusieurs raisons à cela: l'âge de nos collaborateurs, les obligations professionnelles, les raisons de santé, … Il est difficile de trouver de nouveaux rédacteurs pour suivre mensuellement l'actualité aéronautique belge ou pour rédiger des articles sur l'histoire de l'aviation belge. C'est pourquoi nous allons nous concentrer davantage sur la base de données.

Les ajouts les plus importants à la base de données Hangar Flying du patrimoine aéronautique belge sont prêts pour vous. En plus des mises à jour de ces données sur notre patrimoine, nous continuons à publier des articles sporadiques sur l'aviation civile et militaire belge. Votre contribution est également la bienvenue.

Vous êtes curieux ? Lisez-la en ligne tout de suite ou découvrez ci-dessous ce que nous avons à vous offrir ce mois-ci.

Bonne lecture!
La redaction

Ce mois-ci:
ARTICLES

militaire

8.000 vlieguren FA-95: onze eerste F-16 die het einde van de levensduur bereikt

Par Tom Brinckman
 
Kleine-Brogel, vrijdag 8 september 2023. De legendarische F-16 Fighting Falcon, die sinds 1979 het Belgische luchtruim heeft verdedigd, nadert het einde van zijn operationele levensduur. Tijdens de spottersdag op de Belgian Air Force days ging het eerste toestel met pensioen na 8.000 vlieguren. In dit artikel duiken we dieper in de geschiedenis van de Belgische F-16's, begrijpen we waarom deze vliegtuigen niet meer dan 8.000 vlieguren kunnen voltooien en nemen we de levensloop van FA-95 onder de loep.

 

historique, militaire, Nellis AFB, Red Flag

De eerste Belgische deelname aan Red Flag

Par André Jansens
 
Sint-Truiden, 5 november 2023. Vanaf de inschakeling van de Amerikaanse strijdkrachten in de Vietnamese oorlog (1961 tot 1975) vallen er uit onverwachte hoeken zware klappen te incasseren. Zo loopt er ook iets grondig fout met de moderne luchtoorlog. De organisatie van een oefening, die alle bemanningen beter voorbereidt op de nieuwe bedreiging, wordt de remedie die het tij moet doen keren. In 1975 gaat de eerste Red Flag van start. De uitnodiging aan de Europese gebruikers van F-16 voor deelname wordt gretig aanvaard. Tijdens de zomer van 1984 nemen Belgen, Nederlanders en Denen als één detachement deel aan Red Flag. Deze Belgische première, met uw auteur als projectofficier, is een getuigenverslag over de volledige cyclus van deze deelname.

 

PATRIMOINE

Ereperk Guy Van Eeckhoudt, First Wing Historical Center

 
Op 17 oktober 2023 werd in First Wing Historical Center te Beauvechain het Ereperk Guy Van Eeckhoudt officieel ingehuldigd. Het is een verdiend eerbetoon aan een man die onder meer voor dit militair historisch centrum veel heeft betekend.

 

Piper Cub 'lookalike' bij Rent-A-Willys

 
Bij Rent-A-Willys in Leest kan je terecht voor battlefield tours met een Willys, voor de huur van legeruniformen, allerlei militaire events, enz. Nieuw is wel dat je er ook een mock-up van een vliegtuig kan huren als blikvanger.

 

An-2, F-104G, FX99

B&B in Antonov An-2, Starfighter FX99 voor toekomstige B&B

 
In een B&B van Luc Degens en echtgenote Madeleine Pauli in Eigenbilzen kan je overnachten in een Antonov An-2. Op een terrein naast de An-2 staat de prachtig gerestaureerde Lockheed F-104G Starfighter FX99 die in de toekomst ook in een B&B zal geïntegreerd worden.

 

Muurschildering luchtgevecht Polygoonbos, Eerste Wereldoorlog

 
Op de zijgevel van café-snack De Dreve in Zonnebeke is een oorlogslandschap geschilderd met daarboven de afbeelding van een luchtgevecht.

 

640 Sqn, Halifax

Naam van P/O Paul Hellegers op gedenkteken voor de slachtoffers van twee wereldoorlogen

 
Op het gedenkteken voor de slachtoffers van de twee wereldoorlogen van Lanaken staat de naam van P/O Paul Hellegers. Hij was Nederlander maar woonde in België. Hij kwam om het leven in de nacht van 10 op 11 augustus 1944 bij de crash van Halifax III NA563 C8-Y van 640 Squadron in Frankrijk.

 

L29 Delfin

Aero L-29R Delfín in Pelt

 
De Aero L29 Delfin die jaren in Zwijnaarde stond, toen eigendom van Motori Lorenzo, vonden we in september 2023 terug in Pelt bij de nieuwe eigenaar Benny Vanderfeesten.

 

V1

Graven burgerslachtoffers luchtbombardementen WO II en V-1, Tongeren

 
Verschillende burgers die tijdens WOII stierven onder de bombardementen, rusten op de stedelijke begraafplaats te Tongeren. Er is ook een graf dat ons herinnert aan de impact van een V1.

 

78 Sqn, Halifax

Familiegraf Vanhaeverbeke-Couvreur, slachtoffers crash Halifax MZ340 EY-X 78 Sqn RAF

 
Désiré Verhaeverbeke en zijn echtgenote Marie Couvreur kwamen om op 28 juli 1944 toen een Halifaxbommenwerper neerstortte nabij de hoeve 'Het Groot Noordhof'.

 

CALENDRIER

 14 Nov 2023   |   Lezing Dirk Decuypere Vliegtuigcrashes in West-Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog


Envoyez les nouveaux événements à info@hangarflying.be

Peut-être qu'un autre passionné d'aviation vous a transmis ce bulletin?
Ici, vous pouvez vous inscrire directement à notre update mensuelle.
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Copyright © 2023, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium