Search This Blog

2023-12-23

[Hangar Flying vzw] UPDATE 195 ✈️ Duits vliegtuig stort neer op schoolhuis in Drongen-Luchteren | Boek Jean de Selys Longchamps | Luchtvaartpatrimonium

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw Download de afbeeldingen of bekijk deze mail in een browser

UPDATE 195  -   12-2023


Vrienden van de luchtvaart,

Ondanks de toewijding van het huidige redactieteam, is de beschikbaarheid om bij te dragen aan deze maandelijkse Update sterk verminderd. Daar zijn verschillende redenen voor: de leeftijd van onze medewerkers, professionele verplichtingen, gezondheidsredenen, … Het is moeilijk om nieuwe redacteurs te vinden om maandelijks het Belgische luchtvaartnieuws te volgen of artikels te schrijven over de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Daarom gaan we ons meer concentreren op de databank. 

De belangrijkste aanvullingen van de Hangar Flying databank van het Belgisch luchtvaarterfgoed staan voor u klaar. Naast de updates van deze gegevens over ons erfgoed, blijven we sporadisch artikels brengen over Belgische burgerlijke en militaire vliegerij. Ook uw bijdrage is welkom

Benieuwd? Lees het meteen online of ontdek hieronder verder wat we deze maand te bieden hebben.

Veel leesplezier!
De redactie

Deze maand:
ARTIKEL

historisch, Drongen, Luchteren, Mariakerke, Schebesta, Vleeshouwers

"Duits vliegtuig stort neer op schoolhuis in Drongen-Luchteren. Hoofdonderwijzer en echtgenote komen om. Kinderen ongedeerd."

Door Filip Vleeshouwers
 
Drongen, 10 december 2023. Zo hadden de krantenkoppen er kunnen uitzien op vrijdag 2 augustus 1918. In de nacht van woensdag 31 juli op donderdag 1 augustus 1918 kwam er namelijk een abrupt en huiveringwekkend einde aan het leven van hoofdonderwijzer Jan Vleeshouwers, 48 jaar oud, en zijn vrouw, onderwijzeres Charlotte Wouters, 54 jaar oud.

 

boek, Selys Longchamps

Sur les traces de Jean de Selys Longchamps: une vie au galop

Door Luc Wittemans
 
Sint-Truiden, 25 november 2023. Jean de Selys Longchamps zal altijd geassocieerd blijven met die ene dag in januari 1943 toen hij het 'Gestapo-hoofdkwartier' op de Louizalaan in Brussel onder vuur nam. Nochtans valt er over hem veel meer te vertellen. Marc Audrit schreef over deze Belgische piloot in de Royal Air Force een schitterend boek dat deze lacune volledig opvult.

 

PATRIMONIUM

Erla

Erla-loods voor vliegtuigonderhoud WOII

 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was in deze loods in Fort 3 in Borsbeek een afdeling van Erla actief. Hier gebeurde het onderhoud en de revisie van Duitse vliegtuigonderdelen.

 

P/O Albert Picard op het monument van de 'Great Escape'

 
Op het Great Escape Memorial in Polen staat ook de naam van de Belg P/O Albert Picard, een van de gevangenen die uit Stalag Luft III ontsnapte maar werd opgepakt en gefusilleerd.

 

13 Sqn, Blenheim, Z6084

Muurschildering voor de bemanning van Blenheim IV Z6084 13 Sqn

 
265 Houwaart GedenkBlenheim SVolckaerts.jpg|265 Houwaart GedenkBlenheim2 SVolckaerts.jpgOp het huis in de Streekweg nummer 5 staat nu een muurschildering om de crash te gedenken van de Bristol Blenheim IV Z6084 die op 26 juni 1942 werd neergehaald door een Duitse nachtjager. De bemanning, waaronder een piloot van 19 jaar, rust op het kerkhof van Houwaart.

 

Fairey Fox

Monument voor Lt Vl Etienne Dufossez, Fairey Fox O-123

 
879_Herten_BBeckers.jpg|879_Herten2_BBeckers.jpg|879_Herten3_BBeckers.jpgLuitenant Etienne Dufossez was de eerste Belgische piloot die sneuvelde bij de Duitse invasie op 10 mei 1940. Hij kwam neer te Herten (Wellen). Voor hem is na de oorlog een gedenkteken opgericht aan de kerk van Herten.

 

103 Sqn, 50 Sqn, Lancaster, Wellington

Gedenkplaten voor de bemanningsleden van Wellington Ic N2849 103 Sqn en Lancaster III ED488 VN-M 50 Sqn

 
113 Hamont Achel Kapelstr SVolckaerts.jpg|113 Hamont Achel Kapel detail WGoverts.jpg|113 Hamont Achel infobord Papebos WGoverts.jpgIn Hamont-Achel staat de Kapel van de Haart, ook wel Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Armen genoemd. De kapel werd in 1952 gebouwd door de bewoners van het gehucht als dank omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard bleven van bombardement of van neergestorte vliegtuigen ook al vielen in de omgeving enkele Britse bommenwerpers. Voor de gesneuvelde bemanningsleden van twee van deze bommenwerpers werden op de kapel gedenkplaten aangebracht.

 

7 Sqn, Stirling

Gedenkplaat voor de gesneuvelde bemanningsleden van Stirling III EF366 MG-L 7 Sqn

 
De kapel van de Witteberg werd gebouwd in het Mariajaar 1988, op de plaats waar een klein oorlogskapelletje stond. Op 500 meter van de plaats waar de kapel staat, sneuvelden op 22 juni 1943 de 21-jarige Australische piloot F/O Robert Bruce Meiklejohn en zijn 31-jarige Nieuw-Zeelandse navigator F/O Charles H.G. Redwood. Op zaterdag 17 juni 2000 werd aan deze kapel een gedenkplaat ingehuldigd voor de overleden bemanningsleden.

 

Ereperk Guy Van Eeckhoudt, First Wing Historical Center

 
Op 17 oktober 2023 werd in First Wing Historical Center te Beauvechain het Ereperk Guy Van Eeckhoudt officieel ingehuldigd. Het is een verdiend eerbetoon aan een man die onder meer voor dit militair historisch centrum veel heeft betekend.

 

AGENDAStuur nieuwe evenementen door naar info@hangarflying.be

Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 
 
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2023, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium


Email Marketing Powered by Mailchimp