Search This Blog

2011-10-16

WebzineHangar Flying - Nieuwsbrief 49 - Oktober 2011

Enjoy :-))

---------- Forwarded message ----------
From: Hangar Flying <info@hangarflying.be>


Nieuwsbrief 49 - Oktober 2011Vrienden van de luchtvaart,

nogal wat heren kregen de afgelopen weken een nieuwe topfunctie binnen de Belgische luchtvaartscene. Op woensdag 7 september 2011 gaf kolonel vlieger Robert Brecx het bevel van de 1 Wing en de vliegbasis Beauvechain over aan kolonel vlieger stafbrevethouder Georges Dejaeger. Hij werd de 34ste basiscommandant van de 1 Wing in Beauvechain. Op woensdag 28 september gaf kolonel vlieger stafbrevethouder Bruno Havermans, het bevel van de basis Koksijde over aan luitenant-kolonel vlieger Peter Van Den Broucke die de 24ste basiscommandant van Koksijde wordt.  Kolonel vlieger Havermans zal bij Comopsair verder instaan voor de integratie van de NH 90. Op donderdag 6 oktober vonden er op en rond de markt van Gavere festiviteiten plaats die kaderen in de viering van het zestigjarige bestaan van het militaire luchtverkeersleidingcentrum en van het tienjarig peterschap van de gemeente Gavere over de luchtmachtbasis. Kolonel van het vliegwezen Dirk Verhaeghe droeg toen het commando van de eenheid over aan luitenant-kolonel van het vliegwezen Tim Van Langenhove.

Ook in de burgerluchtvaart verschuiven hoge postjes. Luc Van den Bossche verlaat The Brussels Airport Company. Na een lange politieke carrière ging Luc Van den Bossche in 2003 bij The Brussels Airport Company (toen nog BIAC) aan de slag als Chief Executive Officer. In 2004 werd hij benoemd tot voorzitter en CEO. In 2005 trok hij zich terug als CEO, maar bleef aan als voorzitter van de raad van bestuur. The Brussels Airport Company zoekt naarstig naar een opvolger. Die krijgt ondermeer het fel aangevochten dossier over het afhandelingscontract van Brussels Airport op zijn bord. Swissport, een van de kandidaten voor het contract, benoemde op 14 september een nieuw managementteam dat zijn operaties op Brussels Airport moet leiden. Marcel Buelens wordt er COO. Van 2006 tot 2009 was hij nog gedelegeerd bestuurder van Brussels South Charleroi Airport.

Naast al die benoemingen van belangrijke heren willen we toch nog de vleugeluitreiking aan 50 luchtcadetten vermelden. Ze kregen op 5 oktober hun vleugels van luitenant-generaal vlieger (b.d.) Guido Vanhecke, voorzitter van de Koninklijke Vereniging 'De Luchtcadetten van België', en van generaal-majoor vlieger Van De Voorde. Met de steun van de Luchtcomponent kunnen elk jaar 50 jongens en meisjes een zweefvliegopleiding volgen. Het doel is deze jonge mensen warm te maken voor het vliegwezen in het algemeen en meer in het bijzonder voor een loopbaan als militaire piloot. Dit soort van initiatieven blijft heel belangrijk, naast de diverse andere vormen van scholing om zowel jongeren als vijftigplussers kansen te geven in de luchtvaart. Want luchtvaart leeft niet alleen van topfuncties. Piloten, cargobedienden, loadmasters, schoonmaakpersoneel, verkeersleiders, …  worden hier nog voldoende kansen geboden?

Hangar Flying wil zijn lezers goede teksten brengen, niet enkel foto's. Tekst en onderzoek staan bij ons centraal. Onze redactieleden engageren zich ook buiten Hangar Flying voor de luchtvaart. De afgelopen maanden werkten we o.a. mee aan het boek 'Sabena, de toekomst kwam uit de lucht'. Zowel het boek als de tentoonstelling zijn een aanrader. Guido en Jean-Pierre brengen daarover verslag uit. We stellen u ook graag de nieuwste publicatie van Guido voor: 'Onderweg in 100 vliegtuigen'. Hij beschrijft daarin op zijn heel eigen manier zijn vliegervaring in 100 vliegtuigtypes. In het artikel staat alle nodige informatie om dit knap werk te bestellen. 

Naar aanleiding van het bezoek van de Sikorsky S-38 aan de Warbird & Oldtimer Fly In in Zoersel, schreef Kevin een artikel over deze unieke vliegboot. Tussen Frans zijn vakantielectuur zat het boek 'Luchtschip ontploft boven Gent', je leest hierover een recensie. Guy was erbij toen in de lokalen van LSG Skychefs de 'airport academy'  werd opgericht. Het Nieuwsblad brengt fotoboeken uit met luchtfoto's van Wim Robberechts. Guido spaart ijverig voor die boeken en brengt verslag uit. Op woensdag 12 oktober organiseerde het Competentiecentrum van de Luchtcomponent de jaarlijkse vleugeluitreiking op de basis in Beauvechain. Jean-Pierre woonde voor Hangar Flying de plechtigheid bij en schreef een impressie.

Hangar Flying.ARTIKELS


Vlaanderen vanuit de
lucht geboekt


Te land, te zee en
in de lucht met
Osa's Ark


ARTICLES
IMPRESSIONS