Search This Blog

2011-10-20

Defensie wil huidige F-16’s vanaf 2023 uit roulatie halen

Defensie is van plan in 2023 te starten met het geleidelijk uit roulatie halen van de huidige F-16’s. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) woensdag gezegd in de Kamer.
De Crem kreeg er vragen over het Wikileaks-bericht waaruit bleek dat hij interesse heeft voor een aankoop "off the shelf" van een reeks F-35’s uit het "Joint Strike Fighter"-programma van enkele Belgische bondgenoten.
Het militaire constructieprogramma in kwestie vloeit voort uit de samenwerking van de VS met onder meer het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland en Noorwegen. België besliste destijds niet mee te stappen in het project, maar intussen nadert stilaan het levenseinde voor de bestaande straaljagervloot.
Volgens een Amerikaanse vertrouwelijke documenten van 16 oktober 2009 overwoog De Crem daarom alsnog een reeks F-35’s uit het programma aan te kopen, maar weliswaar pas na hun ontwikkeling. Ook Nederland en Noorwegen hebben al laten weten "dat ze niet zullen beslissen over de aankoop en productie van een reeks F-35’s voor 2014", merkte De Crem woensdag op.
In zijn antwoord op vragen van Kamerleden Karolien Grosemans (N-VA), David Geerts (sp.a), Wouter De Vriendt (Groen!) en Denis Ducarme (MR) maakte de minister duidelijk dat er nog tijd is voor een Belgische beslissing. Voor de hele procedure van aankoop, onderhandelingen en bouw van de toestellen rekent hij op acht à tien jaar.

Source: De Standaard